>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

22 Design studio - Design s duší velkoměsta

22 Design studio - Design s duší velkoměsta
Připravili jsme si pro vás speciálně rozhovor s hlavním designérem značky 22 Design Studio Yitingem.
01.June.2018

 

Yitingu, jak by si nám představil svou značku?

Naše malé designérské studio se věnuje výrobě doplňků, především psacích potřeb, bižuterie, hodinek, ale třeba i domácích dekorací. V 22 Design Studio čerpáme inspiraci především z materiálů a jejich textur, které máme kolem sebe v Taipei a Tchaj-wanu. Proto se v našich návrzích nejčastěji objevuje ocel nebo beton.

Designérské studio se skládá ze 14 specialistů, kteří jsou našimi kolegy a zároveň přáteli. Sean a Yiting jsou hlavními designéry, Yu-Heng je manažer a Kfly je ředitel výroby. Spolupracujeme všichni velmi blízce, protože naše designové studio a výrobní centrum se nachází ve stejné budově.

Abychom byli schopni vyrobit nejlepší a nejjemnější betonové objekty na světě, museli jsme výrobu neustále inovovat a přizpůsobit si zcela nový výrobní proces. Například od našeho prvního návrhu prstenu v roce 2007 jsme prošli pěti různými generacemi variant betonových kroužků, než jsme došli do finální verze, kterou můžete vidět dnes. Díky tomu, že pracujeme s netradičními a jedinečnými materiály, jsme nuceni myslet jiným neotřelým způsobem, jak je zpracovat a využít pro naše designérské návrhy.

Návrhy občas vyžadují nové způsoby výroby, které musíme vymyslet úplně od začátku. Díky inovacím v postupech výroby jsme však schopni přicházet s novými věcmi, které by nás jen tak nenapadly. Tento symbiotický vztah nás definuje od počátků našeho studia a budeme se jím řídit i nadále společně s tím, jak porosteme.

Všechny produkty jsou ručně vyráběné s autentickým rukopisem 22 Design studia. Neustále se je snažíme vylepšovat během zkušebního procesu a díky tomu přicházíme na nedostatky, které ladíme do posledního detailu, než jsme spokojeni s výsledkem.

Číslovka 22 v názvu značky představuje věk, který zachycuje náš postoj. Postoj, kdy se nebojíme být impulsivní a dát na náš přirozený  instinkt. Několik mezinárodních médií o nás během naší existence několikrát napsalo a my jsme rádi, že se i 24TIME zajímá o náš design.

Proč jste si jako jeden ze svých produktů v portfoliu zvolili právě designové hodinky a kdy jste je vůbec uvedli na trh?

Od chvíle, kdy jsem byl malý, jsem měl rád doplňky. Například tenisky, brýle, šperky a hodinky. Dokonce jsem si ještě předtím udělal malý průzkum u lidí, co nosí za které doplňky. V roce 2007 jsme začali s prvním návrhem a výrobou prstenu, který mi byl nejbližší, až poté jsme se vrhli na další. Např. naše 4rozměrné hodinky jsme navrhly v roce 2011 a od té doby si získaly takový zájem, že jsme v roce 2015 uspěli i v jedné crowfoundingové kampani.  

Proč jste si pro hodinky vybrali materiál jako je zrovna beton? Jak složité bylo takový typ materiálu převtělit do něčeho tak úplně malého?

Vždycky jsem se zajímal o mobilní doplňky. Dokončil jsem studium produktového designu a věděl jsem, že produkt ze speciálního materiálu může být na trhu super atraktivní záležitost. Jsem fanoušek mistrovského díla japonské architekury Andou Tadao. Hodně jsme se od něj naučil o jednoduchém minimalistickém stylu a leštěném betonu. Proto jsem se také rozhodl použít beton jako materiál pro své výrobky.

Beton je hybridní materiál, který se vyrábí se pro různé účely použití vždy odlišnou úpravou. Máte např. beton pro podlahy, betonovou směs pro pokládání dlaždic nebo takovou stavbu jakou je betonová hráz. V každém příkladu je vždy použit jiný beton se specifickými vlastnostmi.

Během našeho vývoje jsem použil klasickou směs cementu a písku. Při první výrobě jsme však měli mnoho problémů. Beton měl trhliny, bubliny, moc hrubou strukturu a byl velmi křehký. Všechno zmíněné nesplňovalo požadavky pro náš účel. Nemohli jsme dosáhnout ideální směsi, proto jsme začali spolupracovat s profesionálními cementárnami a vytvořili si tak vlastní recept. Nicméně vzhledem k toleranci ± 0,1 mm tlouštky materiálu pro součástky hodinek nás čekala ještě dlouhá a náročná cesta. Přitom pořád dodržujeme koncept studia - 100 % ruční práce. Stále na tom pracujeme.

Kde hledáte inspiraci?

Hodně čtu. Čerpám informace na trhu s luxusním zboží, designem a architekturou. Díky internetu jsem ve spojení s mnoha odborníky z oblasti produkce hodinek a psacích potřeb. Vyměnujeme si informace, sdílíme různé názory a díky nim jsem získal potřebné a nové znalosti. Ovlivňuje mě nejvíce cestování, městský život a samotné Taipei.

Jak těžké bylo vyvinout hodinky s jedinečným designem úplně od začátku?

Hodinky mají obrovské množství komponentů. Každá součást je vyráběna někým jiným. Musíme proto spolupracovat s nejlepšími odborníky. Tchaj-wan má v hodinkářském průmyslu bohatou historii a měli jsme štěstí, že jsme se seznámili s profesionálem, který má více než 30letou praxi v oboru díky své vlastní značce hodinek. Získali jsme od něj nejen znalosti, ale hlavně nám představil spoustu jiných vášnivých dodavatelů hodin, kteří nám skutečně fandí. To nám umožnilo začít spolupracovat se značkou Quartz, kteří se zaměřují hlavně na design a dali se směrem automatických hodinek, což je produkt, který potřebuje vysoké know-how.

Máte na sobě hodinky?Jak byste nám je popsal a proč jste si vybral zrovna tyhle?

Hodinky nosím každý den. Většinou si beru ty naše vlastní z oceli, díky čemuž získávám info, co se dá ještě vylepšit. Je to přirozené, tím, že nosím naše hodinky, propaguju naše studio. Kromě 4D hodinek z betonu sáhnu i po klasických hodinkách. Včera jsem na sobě měl např. Rolex Explorer II s 39mm ciferníkem. Je to vintage kousek po mém tchánovi s ocelovým páskem, datem, duálním časem a světelnou funkcí. Jsou to krásné, spolehlivé hodinky, které je možné vzít při jakékoliv příležitosti.

Který model hodinek je váš oblíbený na schůzku a proč?

Volím hodinky podle různých příležitostí. Exploler II bude určitě mou první volbou, když půjdu kempovat. Při jiných příležitostech dávám přednost Signature Brass, který jsem sám vymyslel při procházení městem.

Co čeká 22 Design Stuido dalšího? Co bychom měli očekávat v příštích měsících?

Jsem ve fázi vytváření nových produktů. Držáky na vizitky v kombinaci s betonem a pravou kůží, nové hodinky, které mají tenčí pouzdro a nové psací potřeby, které jsou snadno ovladatelné. Doufám, že se nám vše podaří uvést do září tohoto roku.