>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Mondaine Stop2go Review

Mondaine Stop2go Review
Prozradím vám malé tajemství. Nikdo vám neuvěří, že Mondaine Stop2go jsou quartzové hodinky, protože mají komplikaci, kterou by zvládl jen mechanický strojek... nebo to tak alespoň vypadá.
20.September.2023

Hodiny švýcarských spolkových drah

Mondaine je výrobce hodinek, který proměnil ikonické hodiny Švýcarských spolkových drah v zábavné hodinky plné energie. Červená vteřinová ručička Mondaine s kuličkou v horní části byla navržena tak, aby vypadala jako ručičkový signál, který dával strojvedoucím vlakům vědět, že mohou opustit stanici. Hodinky Mondaine patří k nejznámějším na světě. Nejsou nápadné proto, že vypadají jako umění, ale proto, že uměním jsou.

Strojek Mondaine Stop2go

Komplikace strojku Mondaine Stop2go je podle mého názoru jednou z nejnápaditějších komplikací hodinek, které kdy byly vytvořeny. Měsíční fáze, chronometry, GMT, skákající vteřinové ručičky, minutové opakovače, rezervy chodu - je jich jako šafránu. Ale hodinky Mondaine Stop2go mají komplikaci, která stojí ve světě hodinek zcela osamoceně, protože je jediná, která tuto zvláštní věc dělá.

Ikonická vteřinová ručička Mondaine se každých 58 sekund kompletně otočí po ciferníku a na 12. hodině se na dvě sekundy zastaví, aby se minutová ručička posunula vpřed. Přemýšlejte o tom. Nebo se spíše podívejte, jak funguje hodinky Mondaine, protože nic podobného na žádných jiných hodinkách neuvidíte:

Když sledujete, jak se vteřinová ručička na dvě sekundy zastaví, máte pocit, že se čas zastavil. Na ty dvě vteřiny máte pocit, jako by se čas nějak přerušil, ale víte, že se obnoví, než se znovu nadechnete.

Vteřinové ručičky švýcarských železničních hodin se pohybují plynule. Společnost Mondaine zachytila stejný plynulý pohyb na hodinkách Stop2go tím, že vteřinová ručička se každou sekundu posunula o čtyři kroky dopředu, což vytváří iluzi klouzavé vteřinové ručičky. Klouzavá sekundová ručička ještě více umocňuje pocit, že se čas díky těmto hodinkám zastavil.

Aby se sekundová ručička mohla úplně zastavit, zatímco minutová ručička skáče vpřed, nemohla společnost Mondaine použít žádný běžný quartzový strojek: Místo toho musela vyvinout strojek se dvěma nezávislými motory, jedním pro minutovou a hodinovou ručičku a druhým pro sekundovou ručičku.

Švýcarské federální železniční hodiny fungují stejně jako hodinky Mondaine Stop2go: Vteřinová ručička se na dvě sekundy zastaví na pozici 12 hodin, zatímco minutová ručička poskočí dopředu. Nechat minutovou ručičku postupovat vpřed, zatímco sekundová ručička zůstává nehybná, umožňuje synchronizovat hodiny železnic v celé zemi a vlaky ve Švýcarsku jezdí na čas.

Mondaine Stop2go Crown

Hodinky nepoužívají tradiční korunku. Místo toho je na místě, kde by se korunka obvykle nacházela, přepínač. Pokud spínač vytáhnete, hodinky se zastaví a vteřinová ručička se vrátí do polohy 12 hodin. Otočením přepínače dopředu se minutová a hodinová ručička posunou dopředu nebo otočením přepínače dozadu se čas vrátí zpět.

Stop2go, Průměr hodinek je 41 mm, ale díky minimalistickému vzhledu, krátkým ouškům a promyšlenému poměru průměru a tloušťky: tloušťka je 10 mm, nepůsobí velké ani na zápěstí o délce 16 cm. Ciferník hodinek chrání ploché antireflexní safírové sklíčko. Hodinky nabízejí přiměřenou vodotěsnost do 30 metrů. Pokud by se někdy konala soutěž o nejrychleji čitelné hodinky, díky černým minutovým a hodinovým ručičkám a červené vteřinové ručičce pohybující se nad papírově bílým ciferníkem by tyto hodinky Stop2go vyhrály.

Myslím, že většina nesběratelů hodinek tiše zívá, když jim ukazujeme naše komplikace GMT a dokonce i fáze měsíce, částečně proto, že tyto komplikace se pohybují v e r y z i k y. Ale každý, kdo viděl moje Mondaine Stop2go přeskakovat na další minutu, si myslí, že je to super. Protože je to cool.

Když nosíte hodinky Mondaine Stop2go, chcete se každých 58 sekund podívat na zápěstí, abyste viděli, jak se vteřinová ručička zastaví a minutová ručička poskočí dopředu. Sledování těchto hodinek je tak zábavné, že si brzy v hlavě vypěstujete podvědomou schopnost počítat 58 sekund.