>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Recenze hodinek Casio Vintage A100WEG-9AVT

Recenze hodinek Casio Vintage A100WEG-9AVT
Od té doby, co se mi začátkem tohoto roku dostaly do rukou hodinky Casio G-Shock DW5600E-1V, jsem posedlý praktičností a estetikou digitálních hodinek. Nejenže jsou nenáročné a zábavné (a obvykle i docela levné, jak už to u hodinek bývá), ale také se snadno stylizují. Jsou to cool doplňky z minulých let, které mi připomínají LCD obrazovky z mého dětství, kdy jsem hrál videohry.
09.August.2023

Takže když společnost Casio oznámila svou řadu Vintage A100 - řadu hodinek inspirovanou modelem, který vydala v roce 1978 - cítil jsem, že mě společnost osobně oslovuje. Tato řada nově představuje model F-100, hodinky, které nosila postava Sigourney Weaverové ve filmu Vetřelec z roku 1979, a modernizuje je. Rozhodli jsme se tedy pro vypracování recenze vycházejí z každodenního nošení. Po více než měsíci nošení se z nich stal jeden z mých nejdoporučovanějších stylových kousků pro přátele, kteří chtějí ozvláštnit své zápěstí.

 

Co je Casio A100?

Řada A100 je nová řada hodinek Casio inspirovaná hodinkami F-100 z roku 1978. Jednalo se o první digitální hodinky Casio vyrobené s vnějším povrchem z pryskyřice, díky čemuž měly nižší hmotnost a pevnější konstrukci ve srovnání s tehdejšími současníky vyrobenými z oceli. Model F-100 se proslavil jako hodinky, které nosila postava Ripleyové ztvárněná Sigourney Weaverovou ve filmu Ridleyho Scotta Vetřelec z roku 1979, ačkoli ještě téhož roku se přestaly vyrábět. Hodinky byly k dispozici pouze v černé barvě.

Tyto hodinky jsou dodávány v plechovce Casio Vintage se zlatým akcentem, který odpovídá estetice hodinek.

Řada A100, kterou vydala retro značka Casio Vintage, se inspiruje původním modelem F-100 a aktualizuje ho. Každé hodinky z této řady mají ocelový řemínek a pryskyřicové pouzdro (část hodinek, která drží displej). Kolekce A100 zahrnuje čtyři modely: stříbrnou edici A100WE-1A, bronzovou ionizovanou šedou edici s negativním displejem A100WEGG-1AVT, zlatou ionizovanou edici A100WEG-9AVT a limitovanou edici Pac-Man A100WEPC-1B.

Kromě barev mají všechny hodinky A100 stejné funkce: budík, automatický kalendář (který sleduje datum, automaticky se přizpůsobuje přestupným rokům a pozná, které měsíce mají 30 nebo 31 dní), LED podsvícení, odnímatelný řemínek, vodotěsnost, stopky s časem 1/10 sekundy a posuvnou sponu, která umožňuje uživatelům nastavit délku řemínku bez použití nářadí.

 

Co se mi líbí na hodinkách Casio A100WEG-9AVT

Poslední měsíc a půl jsem na většině svých cest mimo domov nosil A100WEG-9AVT. Zdobí mé levé zápěstí při pochůzkách, víkendech ve městě i společenských výletech. Nosil jsem ho ke kraťasům a tričkům, pod rukávy různých manžestráků a při jedné příležitosti i ke společenské košili s knoflíky a kalhotám. V žádné situaci jsem neměl pocit, že by A100WEG-9AVT byla příliš nápadná nebo nepohodlné na to, abych ji nenosil. Jsou stejně nenápadné jako digitální hodinky, které mám rád, ale díky zlatým akcentům jsou lehce vyšňořené, což z nich dělá ostřejší retro hodinky než G-Shock nebo jiná základní Casia. Styl těchto hodinek se mi naprosto líbí.

 

Podívejme se na důvody. Stejně jako všechny hodinky řady A100 má i tento kus přehledný digitální displej, kovový pásek s nastavitelnou sponou a čtyři tlačítka na ciferníku označená čtyřmi barevnými pruhy. Právě zde se projevuje nostalgický nádech: Modrá je reset, žlutá aktivuje LED světlo, zelená přepíná stopky (a zobrazuje datum, pokud je režim v čase) a červená je "režim", který cyklicky přepíná mezi časem, alarmem, stopkami a možností ručního nastavení času. Pro pořádek dodávám, že když jsem si hodinky A100WEG-9AVT poprvé nasadil, nevěděl jsem, jaké jsou funkce jednotlivých tlačítek, ale hrát si s nimi bylo dost snadné a režimy hodinek jsem se naučil během několika minut (později jsem však zjistil, že funkce každého tlačítka je uvedena na zadním krytu hodinek). Mám rád tento typ čistého, strohého designu a myslím, že jeho funkčnost přispívá k tomu, že hodinky A100WEG-9AVT působí velmi chladně.

Čelní strana, tlačítka a pásek hodinek A100WEG-9AVT mají zlatou barvu - dostatečně jasnou na to, aby mi při jízdě svítilo do obličeje sluneční světlo, a dostatečně lesklou na to, aby se v každém z tlačítek odrážel můj odraz. Překvapilo mě, jak dobře zlatý kov ladí s digitální estetikou historických hodinek Casio. I když nejsou z pravého zlata, díky ionizované nerezové oceli jsou hodinky levnější a lehčí. Napůl jsem čekal, že budou na zápěstí vypadat neforemně a hlavně lacině, vzhledem k ceně, ale tyto zlaté digitální hodinky působí skromně.

 

Na mém zápěstí také zabírají tak akorát místa. Pouzdro hodinek měří 40,7 × 32,7 × 9,2 mm - . Díky menším rozměrům jde o solidní unisex nabídku od Casia a díky nastavitelné sponě hodinky sedí o to lépe. Velikost řemínku upravíte tak, že posuvnou sponu otevřete malým nástrojem, například víčkem od pera nebo malým hrotem šroubováku, a odemknete ji. Po uvolnění můžete sponu posouvat po řemínku nahoru a dolů a upravit tak jeho přizpůsobení. Jakmile jste spokojeni s tím, jak vám náramek sedí, sponu zavřete a pak ji sepněte.

Z funkčního hlediska hodinky odvedou svou práci. Každé stisknutí tlačítka vydá plechové pípnutí které můžete mimochodem vypnout - a stejně jemný je i budík. Odpočítávací časovač by zde byl solidním doplňkem, ale vzhledem k tomu, že tento styl hodinek není určen pro sport, jsem ochoten ho vynechat.

 

Vyplatí se hodinky Casio A100WEG-9AVT?

I mimo novinku v podobě ikony z filmu Vetřelec jsou hodinky A100WEG-9AVT úžasné digitální hodinky. Tyto holé hodinky mají jednoduchý retro design a jejich pozlacený ciferník a řemínek z nerezové oceli jim dodávají šmrnc, který není příliš okázalý. Zdá se, že mají poněkud křehký řemínek, takže nejsou nejpevnějšími hodinkami, ale mají dostatek jemnosti 70. let, takže určitě budou přitahovat konverzaci, ať už vydrží jakkoli dlouho.