>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Strojky v hodinkách

Strojky v hodinkách
V tomto článku se zaměříme na různé typy hodinových strojků. Hlavním záměr je Vám poskytnout ucelený přehled, který Vám může pomoci při výběru právě Vašich hodinek.
06.September.2013

Obecné členění strojků

V zásadě můžeme hodinové strojky rozdělit do čtyř hlavních kategorií a to na:

  • digitální „strojky“;
  • quartzové strojky;
  • mechanické strojky;
  • mechanické strojky se samonátahem,

Digitální „strojky“ jsou ve své podstatě elektronika a tak se jimi v tomto článku zabývat nebudeme.

Quartzové strojky

Quartzový strojek pracuje na principu elektromotorku, který s využitím externího zdroje napájení, posouvá ručičky hodinek. Zdrojem napájení je ve většině případech použita baterie, avšak můžeme se setkat i s čím dál tím více oblíbeným solárním zdrojem (Citizen Eco-Drive), či dokonce s využitím tělesného tepla. Čas odměřuje krystal – křemenný výbrus, který využívá piezoelektrický jev. Strojek je využíván od roku 1969, kdy jej na trh uvedla japonská firma Seiko. Jejich vysoká přesnost odměřování času a spolehlivost, vytlačily postupně mechanické strojky a jsou v současnosti nejčastěji používaným typem strojku. Výdrž baterie se u tohoto strojku pohybuje kolem dvou let.  Přesnost strojku je velmi specifickou záležitostí. Obecně se dá však říci, že zpoždění je v průměru o půl vteřiny za den.

Největším výrobcem quartzových strojků je firma Casio , Ronda a ETA.

Mechanické strojky

Mechanický strojek je oproti quartzovému strojku složitější.  Postupným rozbalováním natažená pružina pohání  ručičky hodinek a jejich další funkce. Natahování se provádí ručním otáčením korunky hodinek.

Mechanické strojky se samonátahem

Mechanické strojky se samonátahem jsou poháněny energií pera, které je  automaticky dotahováno mimostředným závažím, rotorem, umístěným nejčastěji pod strojkem a uváděným v krouživý pohyb pohybem ruky s hodinkami.
 

U obou typů mechanických strojků je možné nalézt informaci o rezervě nátahu. Ten uvádí, jak dlouho vydrží plně natažený strojek v chodu. Nejčastěji strojky vydrží jeden až dva dny, avšak u kvalitních a drahých časomír, je možné nalézt i ty, které vydrží  i dva týdny.

Často je také udáván počet klenotů- kamenů. Ty ve strojku plní funkci neopotřebitelných ložisek. Dnes jsou využívány syntetické kameny a do běžných hodinek je postačující počet 17ti kamenů. Ty složitější strojky obsahují 21-23 kamenů.

Přesnost mechanických strojků se pohybuje zpožděním kolem 2 vteřin za den.

Jaký strojek tedy vybrat?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Mechanický strojek představuje vrcholné umění hodinářství. Pocit, že vaše hodinky pohání energie, kterou jim sami dáte a také to, že obsahují neuvěřitelné množství malých součástek, je jedinečná. Navíc u mechanického strojku odpadá potřeba výměny baterií. Cenová dostupnost, kvalita a také přesnost však hovoří pro quartzový strojek. Je tedy pouze na Vás jaký strojek zvolíte.