>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Hodinářská historie: historie dámských hodinek

Hodinářská historie: historie dámských hodinek
V minulém článku jsme vás seznámili s historií hodinek a s tím, jaké byly první vytvořené hodinky. Dnes se zaměříme na konkrétní historii, ale o nic méně zajímavou - na historii hodinek, které měly možnost nosit dámy.
21.April.2022

První dámské hodinky

I když vás to možná překvapí, tak právě dámské hodinky za sebou nemají tak dlouhou historii. Většinou se jimi totiž zdobili muži vyššího postavení a ženy byly v tomto směru upozaděné. Muži byli bráni jako ti, kteří udávají trendy, a to platilo i u hodinek.

První opravdu dámské náramkové hodinky byly vytvořeny v roce 1810 firmou Breguet. Hodinky byly sice složeny z kapesních, ale byly přizpůsobeny k tomu, aby se daly připevnit k náramku, takže se daly nosit jako náramkové. Tyto hodinky byly vytvořeny pro Caroline Murat, což byla královna Neapole a staly se inspirací pro další hodináře, kteří pak začali vyrábět náramkové hodinky určené na ženské zápěstí.

Jak pokračovala historie dámských hodinek?

Protože první dámské náramkové byly sice unikátní, ale také velice drahé, mohly si je dovolit kupovat a nosit pouze vysoce postavené ženy. Méně movité dámy je tak mohly pouze tiše obdivovat a přát si, aby se co nejdříve s dostupnými náramkovými hodinkami dostalo i na ně.

Dočkaly se teprve koncem 19. století, kdy se dámské hodinky začaly postupně stávat dostupnější pro všechny ženy, které se jimi chtěly a mohly zdobit. Tím se vlastně započala doba nošení dámských hodinek jako praktického pomocníka měření času i nápaditého módního doplňku. Tento trend přetrvává dodnes a náramkové hodinky jsou pro ženy každodenní součástí. I když si dnes můžeme dovolit měřit čas mnoha dalšími způsoby, tak na hodinky hodně z nás nedá dopustit. A ostatně proč ne, když jsou tak podstatnou součástí naší historie.