>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Vše o vodotěnosti hodinek

Vše o vodotěnosti hodinek
Chystáte se pořídit si nové hodinky? Možná si právě vybíráte podle dostupných funkcí a narazili jste na informaci o vodotěsnosti hodinek. Co to ale opravdu znamená? A jaký je rozdíl mezi vodotěsností a voděodolností?
26.January.2022

Vodotěsnost x voděodolnost

Samotní výrobci používají obě tato označení, ale pro nás to může být v konečném důsledku matoucí. Pokud mluvíme o vodotěsnosti, je to možnost hodinek být ponořené a po nějakou dobu vystavené působení vody. Vodotěsné hodinky si tak můžete brát do sprchy, na plavání, ale je nutné vědět, že to má i svá omezení. Naopak voděodolné mají pouze základní schopnost po krátkou dobu vydržet působení vody a vlhkosti.

Teď, když už víme, jaký je mezi těmito termíny rozdíl, pojďme si podrobněji představit právě termín vodotěsnost. Začneme tím, co je nejdůležitější. Je potřeba vědět, že žádné hodinky nejsou stoprocentně vodotěsné. Vždy mají nějaký svůj řekněme limit, který z pohledu tlaku zvládnou. Konkrétní informace se vždy nejlépe dozvíte v jednotlivých označeních.

Water resistant - se používá u hodinek, které se nesmí dostat do kontaktu s vodou. Odolávají sice zvýšené vlhkosti například za deště, ale rozhodně nejsou vhodné do vany a bazénu.

Water resistant 30M (3 ATM) - ani hodinky s tímto označením nejsou určené do vody. Mohou sice přijít do styku s vodou, ale pouze minimálně např. při omývání rukou.

Water resistant 50M (5 TAM) - takto označené hodinky si už můžete vzít do sprchy a jsou také vhodné pro povrchové koupání ( maximálně do hloubky 0,5 metru ) Dá se s nimi tak sice koupat v moři, ale nehodí se pro potápění a jiné vodní sporty.

Water resistant 100M (10 ATM) - právě o hodinkách s tímto označením už můžeme mluvit jako o vodotěsných. Dá se s nimi rekreačně potápět až do hloubky 8 metrů, plavat, šnorchlovat, ale nejsou vhodné pro skoky do vody.

Water resistant 200M (20 ATM) - zde už si můžete užít opravdové vodní dobrodružství. Hodinky jsou nejenom konstruované pro hlubinné potápění ( až do 50 metrů ), ale dá se s nimi bez obav skákat do vody a plavat.

Water resistant 300M (30 ATM) - Toto označení už mají hodinky určené pro profesionální potápěče. Jsou vhodné pro všechny vodní sporty a vydrží potápění až do hloubky neuvěřitelných 100 metrů.

Water resistant 1000M (100 ATM) - s druhem takových hodinek se setká opravdu málo z nás. Jsou obvykle pouze na objednávku, jelikož jsou speciálně navrženy pro použití v hluboké vodě.

Důležité je všechny hodinky pravidelně nechat kontrolovat, protože právě voda je jejich největším nepřítelem. Pokud se aktivně věnujete nějakým vodním sportům, kontrola je obzvlášť nutná. Také myslete na to, že není doporučováno se s hodinkami sprchovat. Všechny možné přípravky, mýdla, šampony způsobují to, že dochází k jejich dřívějšímu opotřebení. Pokud se budete těchto věcí vyvarovat a budete respektovat danou vodotěsnost, jistě vám hodinky vydrží nejen dlouho krásné, ale hlavně funkční.