>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Jaké sklíčko mají vaše hodinky?

Jaké sklíčko mají vaše hodinky?
Sklíčko je jednou z nejdůležitějších součástí jakýchkoliv hodinek. Není ale rozhodně sklíčko jako sklíčko. Víte, jaká se běžně na hodinky používají a jaké jsou jejich vlastnosti?
20.October.2020

Akrylátové sklo

Dříve nejběžnější. Jedná se vlastně skutečně o plastové sklíčko, které se dodnes využívá třeba u dětských hodinek. Je sice jednoduché je poškrábat, ale na druhou stranu jsou velice pružná. Proto se používají také tam, kde je třeba, aby bylo sklíčko co nejodolnější proti nárazu. 

Křemíkové sklo

Křemíkové sklíčko je dnes nejběžnější sklíčko, které se používá. Jedná se o nejlepší poměr cena - výkon. Sklo je nejlevnější, a stejně tak i jeho výměna. Ta stojí něco mezi 70 – 500kč. Na druhou stranu ale křemíkové sklíčko toho moc nevydrží. Lehce se při častém nošení hodinek poškrábe, nebo rovnou rozbije. 

Safírové sklíčko

To je naopak nejkvalitnější sklo, které můžete na hodinkách najít. Toto sklo se jen tak nepoškrábe, ani nerozbije, a proto se vůbec nemusíte bát hodinky nosit častěji. Safírové sklíčko nápor vydrží. Navíc má výborné optické vlastnosti. Nevýhoda safírového skla je však jeho cena. 

Safírové sklo je ve skutečnosti umělý syntetický korund, který se nachází na stupnici tvrdosti na čísle 9. Tvrdší už je jen diamant. Naopak třeba právě křemíkové sklo je na stupnici u čísla 4-5.

 

Sférické sklíčko

Neboli také vypouklé. U těchto skel se ukazuje, že jsou mnohem odolnější vůči nárazům, pokud se navíc jedná o vypouklé safírové sklo.

Vypouklá křemíková skla se pak používají i proto, že získávají vlastnosti čočky, díky čemuž i zvětšují ciferník.  

Antireflexní sklo

Pokud vám vadí, že na hodinky nevidíte na přímém sluníčku, je třeba se dívat po hodinkách s antireflexním sklem. V tomto případě je na safírové sklo nanesena tenká vrstva speciálního kovu, který právě pohlcuje jasné světlo.

Hardlexx – tvrzené sklo

Tento typ skla je tvrdší a odolnější než křemíkové sklo, ale naopak měkčí než safírové.  V tomto případě je vrstva umělého korundu nanesena na křemíkové sklo. 

Tak co? Jaké sklíčko máte na hodinkách vy?