>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Mechanické okénku - Typy strojků v hodinkách

Mechanické okénku - Typy strojků v hodinkách
Nosíte hodinky skoro denně? Máte je jako doplněk? A víte vůbec, co se v nich skrývá? Že ne? Nevadí. My vám to odhalíme v našem novém seriálu. A nezačneme ničím jiným, než povídáním o strojcích.
31.August.2020

Co je to strojek? 

Především to je něco, co dává hodinkám život. Bez něj bychom toho z nich moc nedostali. Všechny malé částečky musí mít přesně své místo a musí přesně sedět, jinak hodinky nepůjdou. Ale jaké jsou druhy? A jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Mechanický strojek

Ty jsou asi nejgeniálnější a nejpropracovanější. Jedná se o nejjemnější práci vůbec. Najdete je samozřejmě ve starých kouscích, ale i dnes se stále více některé velké firmy k mechanickému stroji z mnoha důvodů vrací. Především proto, že každý hodinový strojek je v tomto případě unikát sám o sobě. Zároveň ale také má větší životnost než stroje bateriové.  

Jejich jádrem je stočená pružina, která pohání chod celých hodinek. Tu právě ručním natahováním nastavujete. 

Trochu novější jsou automatické mechanické strojky, které poháníte a natahujete automaticky během běžného používání, a to jakýmkoliv pohybem ruky. O pohyb se tu spak dál tará speciální rotor. 

 

Quartz strojek

Dnes asi nejrozšířenější hodinový strojek. Není poháněný mechanicky, ale baterií, která se nachází uvnitř hodinek. Její životnost je cca dva roky. Tyto strojky obsahují navíc speciální krystal, který se stará o přesnost hodinek. 

Pokud budete v hodinkách baterii měnit, může se stát, že narušíte jejich vodotěsnost. Na rozdíl od mechanického strojku jsou ale přesnější. Nejsou však tak originální, ani krásné na pohled a jejich životnost je mnohem kratší. 

 

Meca-Quartz strojek

Pokud se nemůžete rozhodnout, které hodinky, s kterým strojkem si pořídit, můžete zvolit kompromis. Tím je strojek Meca-quartz, který je kombinací bateriového a mechanického strojku. Většinou ho najdete v chronografech. 

Další parametry

Strojky se ale vyznačují i dalšími parametry. Jedním z nich je rezerva chodu, která nám říká, jak dlouho hodinky vydrží bez natažení. Obvykle to je 35 – 42 hodin. Dalším parametrem je počet kamenů. Jde o tzv. lůžka ze synteticky vyráběného rubínu, ve kterých jsou uloženy další miniaturní součástky, které jsou zde chráněné proti tření. Základem je 15 – 17 kamenů. 

Tak co? Který strojek si vyberete pro své hodinky?