>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Jak se správně starat o hodinky?

Jak se správně starat o hodinky?
Když si pořídíte svůj vysnění stroj na ukazování času, je také potřeba zajistit, aby co nejdéle vydržel. Jak se ale o hodinky správně starat? To si řekneme. Vlastně je potřeba dodržovat několik základních kroků.
12.August.2019

Obecně...

Důležité je hlídat, aby nedošlo k žádnému velkému nárazu, který by hodinkám ublížil. Zároveň byste měli udržovat hodinky co nejčistší a logicky je zbytečně nenamáčet. A to ani ve sladké, ani ve slané vodě.

Strojek hodinek nevystavujte žádnému magnetickému působení, mohl by se pokazit. Proto je nenechávejte v blízkosti televize, nebo reproduktorů. K čištění pouzdra vám vystačí kartáček na zuby a trochu vody (v případě vodotěsných hodinek). Nic víc. Při čištění se vyvarujte použití kosmetických přípravků, nebo rozpouštědel.

Stejně tak hodinky nevystavujte teplotám vyšším než 35°C a nižším než -10°C. Nižší teploty mohou způsobit opožďování hodinek, nebo zkrácení životnosti baterie.

Quartzové hodinky

U quartzových hodinek, jejichž strojek je poháněný baterií, je potřeba hlídat její životnost a včas baterii vyměnit. Baterie se většinou vybije cca po třech letech provozu. Po výměně baterie u vodotěsných hodinek určitě znovu žádejte zkoušku vodotěsnosti, protože se může stát, že po výměně své vodotěsné vlastnosti ztratí.

Automatické hodinky

Hodinky, které disponují ručním natahováním, se natahují při běžném nošení, jen díky pohybu zápěstí. Aby se ale úplně natáhly, je třeba je nosit alespoň osm hodin vkuse.

Pokud však hodinky delší dobu nenosíte, budete je muset natáhnout, protože se vám zastaví. Abyste se jejich zastavení vyhnuli, můžete si domů pořídit tzv. natahovač, který bude udržovat hodinky v chodu.

Pokud ale víte, že je na ruku nevezmete měsíc a déle, ani natahovač není úplně vhodným úložištěm. V takovém případě je skutečně lepší hodinky poté znovu natáhnout.

Mechanické hodinky je potřeba pravidelně nechat zkontrolovat v autorizovaném servisu. Tam provedou ultrazvukové čištění strojku a celkovou potřebnou údržbu, která prodlouží životnost vašeho stroje času.

Údržba koženého pásku

Pokud máte hodinky s koženým řemínkem, určitě s ním neplavte a stejně tak ho nevystavujte dlouhodobě přímému slunci. Po delším nošení setřete pot z hodinek navlhčeným hadříkem a ideálně ošetřete krémem. Stejně tak je možné řemínek naimpregnovat, aby lépe odolával dlouhodobému nošení.