>>> SLEVY AŽ 60 % NA SPOUSTU MODELŮ A ZNAČEK <<<
Kategorie produktů

Rozhovor s Robertem Dabi

Rozhovor s Robertem Dabi
Exkluzivně vám přinášíme rozhovor s hlavním designérem značky ZIIIRO a nově také Cronometrics - Robertem Dabi. Kde bere inspiraci a co si myslí o chytrých hodinkách?
18.May.2016

Řekni nám něco o sobě?

Ahoj, jmenuji se Robert Dabi a jsem hlavní designér značky ZIIIRO a nyní také Cronometrics. Pro tyto značky vytvářím jak design samotných hodinek, produktových řad, tak také katalogů, „brand identity“ a vše ostatní. V 35 letech mám více jak čtrnáctileté zkušenosti v různých odvětví designu, umění a ilustrace. Směřovat k designu a k umění obecně jsem začal už v dětství. Strávil jsem více jak 5 let studiem designu a tvorby. Zkušenosti jsem poté sbíral v malých grafických studií, ve známých značkách (Lyra) a na volné noze jako designér.

Proč a kdy jsi se rozhodl právě pro vytváření designu hodinek? Co tě k tomu vedlo? 

Důvod, který mě k tomu vedl je prostý, chtěl jsem si navrhnout hodinky pro sebe, které bych chtěl nosit. A tak jsem začal. Byl to prostě jen zábavný projekt, kde jsem se toho musel hodně naučit o produktovém designu a byl to projekt bez dalších plánů. Hlavní mou myšlenkou bylo, že v 99 případech ze 100 přeci nepotřebuji znát na sekundu přesný čas. Více jsem preferoval originální design a chtěl jsem tak vytvořit něco úplně jiného. A pak jsem občas přemýšlel, jak by se asi značka mohla jmenovat a jak se asi nastartuje sériová výroba atd. Ve stejném době jsem potkal Dericka (Derick Ip – CEO pro značku ZIIIRO a Cronometrics), který mi pomohl s konceptem až po uvedení do výroby a následně na trh. To se psal rok 2010. 

Kde bereš inspiraci pro své návrhy a design?

Získávám ji z mnoha věcí a asi by bylo těžké vyzdvihnout nějaký zvláštní zdroj. Určit je velmi důležitým zdrojem inspirace web: Stránky o designu, technice atd. Ale ono nezáleží na tom, kde inspiraci načerpáte, ale jak vnímáte svou práci a její dopady ve světě ve kterém žijeme. Když se podívám okolo sebe, tak často analyzuji věci a začínám rychle přemýšlet, co s nimi mohu udělat a jak je vylepšit.

Jak těžké je vyvinout hodinky v takto unikátním designu vlastně od nuly?


Tím, že jsem měl zkušenosti pouze v oblasti designu a grafiky, tím že jsem nikdy před tím produktový design nedělal, bylo hodně výzev. Měl jsem pouze konceptuální ideu a nevěděl jsem nic o technických specifikacích. Musel jsem se toho více ponořit a naučit se mnoho nových věcí. Učil jsem se metodou pokus – omyl. Když se něco nepovedlo, nejprve jsem hledal důvody proč tomu tak je, a pak jsem hledal řešení jak to napravit. Když se ohlédnu na začátek, bylo to velmi náročné a naučil jsem se toho strašně moc, ale je toho také mnoho co se dál ještě učit. 

Máš dnes na ruce hodinky? Jaké to jsou a proč právě ty?

Poslední dobou nosím hodinky Snow White Gravity s nastavitelným řemínkem, který bude v blízké době uveden na trh. Proto jsme se ho rozhodl testovat v každodenní praxi tak, aby byl co nejvíce pohodlný. Série Gravity byla naše první modelová řada.  

Jaká kolekce je zatím tvá nejoblíbenější a proč?

Myslím, že nyní je to model, který v současné době připravujeme a ještě není v prodeji. Bude se jmenovat „Solaris“ v retro-futuristickém designu. Zatím mám pouze vzorky, ale myslím, že to budou úžasné hodinky. Mezi naší současnou kolekcí je můj nejoblíbenějším modelem Eclips, ale nosím všechny. Záleží na mém aktuálním outfitu.


Jak vnímáš současný nástup a trend chytrých hodinek? Myslíš že mohou „ohrozit“ tradiční trh s hodinkami?

Zprvu jsem si myslel že stojíme před možnou malou revolucí chytrých hodinek, které mohou kompletně změnit trh a svět více „formalizovat“ tím, že všichni budeme mít pouze jedny hodinky. Přemýšlel jsem více o benefitech chytrých hodinek. Když pominete variabilitu  a WOW efekt, benefity jsou minimální. Ne všechno co je vyrobitelné je vhodné. A tak se nyní spíše kloním k názoru, že situace s chytrými hodinkami můžeme mít podobný průběh jako mělo uveřejnění digitálních hodinek. WOW efekt byl ohromný, ale také nikdy nenahradili analogové hodinky a oboje spolu stále koexistují.

Mám Apple watch Pebble a 2 fitnes náramky, ale ani jeden skoro nepoužívám. Ne proto že by to byla konkurence, ale proto že mi život nikterak neusnadňují. Neustálé nabíjení, synchronizace,... je to práce navíc kterou musím dělat. A pro těch pár benefitů, které mají nechci nechci obětovat krásný design na to, abych se neustále díval na černý display (display je v 99% stále vypnutý).      

Prozradíš co můžeme očekávat od značky ZIIIRO v následujících několika měsících?

Jak jsem již zmínil, chystáme se na uvedení nových nastavitelných pásků. Dále pak máme 2 kompletně nové modely, na které se již brzy můžete těšit. Jedna z nich je také zmíněná Solaris, na kterou se už vážně těšíme.